INFORMATION VID VALPKÖP

Information och tips för dig och din nya taxvalp.

 

 

 

FÖLJANDE ÄR ORDNAT

VID LEVERANSEN SÅ ÄR VALPEN:

  • Avmaskad vid 3 veckors ålder, vid 5 veckors ålder och vid 8 veckors ålder.
  • Vaccinerad med Nobivac DH-PPI. Då har den fått ett skydd mot valpskjuka, parvovirus, kennelhosta och HCC ( smittsam leversjukdom).
  • Registrerad med stamtavla från SKK.
  • Veterinärbesiktad. (högst 1 vecka före leverans).
  • ID märkt (chipmärkt i nacken).

Om du är förstagångsköpare av tax så kommer du att få ett fritt medlemsskap i Svenska Taxklubben 1 år.

ATT TÄNKA PÅ INNAN LEVERANS

Kenneln levererar valparna tidigast när valparna har nått 8 veckors ålder. Jag håller kontakten med dig som köpare inför leveransdagen. Då skall valparna vara märkta, vaccinerade och veterinärbesiktade. Besiktningsintyget får inte vara äldre än 7 dagar vid leveranstillfället.

Köpeskillingen betalas innan leverans till konto Swedbank nr.8420-2 304 808 234-5

FÖLJANDE BÖR NI TA MED ER DÅ NI HÄMTAR VALPEN

  • Koppel och halsband så att ni kan rasta valpen under hemfärd.
  • Bur eller låda att ha valpen i. Lägg gärna några tidningar i buren/lådan ifall valpen mår illa i bilen.
  • Hushållspapper om olyckan är framme.
  • Vattenflaska och matskål så att valpen har att dricka.

FÖRSÄKRING

Valpen har en dolda fel försäkring i Folksam som gäller till 3 års ålder. Teckna gärna en hundförsäkring som täcker veterinärkostnader och dödsfall. Om du tecknar i Folksam så slipper du göre en ny hälsoundersökning.

BILÅKNING

Jag har tränat valparna i bilåkning under deras uppväxttid. Fortsätt att vänja hunden vid att åka bil. Jag rekommenderar att ni alltid har hunden i bur. Då riskerar man inte att hunden kastas runt i bilen vid en häftig inbromsning eller olycka. Kör försiktigt i början. Valpar blir lätt åksjuka om man kör för fort på krokiga vägar. Rasta ofta och håll gärna uppsikt på hunden.

UTFORDRING

Valpen har fått Eukanubas torrfoder för valpar (Puppy 1-12 months, small breed).Total fodermängd per dygn vid leverans är ca.2 dl.torrfoder. Vid leverans medföljer det 2 veckors fodermängd. Jag rekommenderar att ge torrt torrfoder och att hunden får vatten på sidan om. Bra för tänderna och magen.

Man vänjer valpen successivt vid det hundfoder som man sedan tänkt sig att använda. Utfordringsanvisningar finns ofta på förpackningarna på respektive hundfoder som man köper, annars rekommenderar jag att ni kontaktar aktuell tillverkare. Om man köper ett färdigt valpfoder så innehåller det allt vad valpen behöver. Man skall hålla ett öga på valpens hull så att den inte blir för fet eller tunn. Hos mig får valparna mat 4 gånger per dag och det kan vara bra att fortsätta med den rutinen tills den blir ca. 4 månader sedan kan man gå ner till att utfordra 2 gånger per dag. Om ni har för avsikt att ge hunden kokt eller rått kött eller ben som extra tilltugg så går det bra att vänja hunden så smått med detta vid 4 månaders ålder. Bara lite i början!! Fågelben, fiskben, fläskben är absolut förbjudet! Vasst och kan vara farligt!!!

FÖRSTA NATTEN

Valpen kan känna sig orolig de första nätterna när den inte har sin mor och syskon längre. Ordna gärna en hundsäng med kanter där valpen kan ligga. Lämna den inte ensam första tiden och se till att den känner trygghet. Så småningom när valpen har funnit sig tillrätta i sitt nya hem så kan man vänja den att vara själv, först korta stunder och senare lite längre stunder, men aldrig längre tid än 6 timmar. En snuttefilt följer med valpen när den levereras så att den kan känna tryggheten i den gamla lukten.

RUMSRENHET

När du får hem valpen så rasta den ofta. Gå upp tidigt på morgonen och rasta valpen det sista ni gör innan ni går och lägger er. Lägger man ner detta arbete i början så blir valpen fortare rumsren. Rasta alltid valpen efter att den fått mat och efter att den sovit eller lekt. Då vill den ofta uträtta sina behov. Det går inte att vänta utan man måste agera direkt. Om valpen kissar eller bajsar inomhus så förmana den med mörk röst och ordet "FY". Bär sedan ut valpen så att den förstår. När valpen gör sina behov utomhus så beröm den tills den är rumsren.

KOPPELTRÄNING:

Ni kan börja koppelträna valpen direkt då ni hämtat den. Man använder vanligt läderhalsband. När den vant sig vid halsband och koppel så kan man börja ställa krav på att hunden inte får dra eller slita i kopplet. Tag för vana att dagligen ta korta "koppelpromenader". Jag avråder från att använda annat än korta koppel så här i början, ej flexikoppel.  Kanske kan en valpkurs hos någon brukshundsklubb vara något att tänka på.

DRESSYR:

Vardagsdressyr jobbar man med dagligen från att man får hem sin valp. Tänk på att direkt lägga upp riktlinjerna för valpen. A och O vid hunddressyr är att hunden vet vem som bestämmer. Vem är flockledare? Du eller hunden? Om man te.x. inte vill att hunden skall få gå in i alla rum så lär man den direkt vilka rum den får vara i. Går den över en förbjuden tröskel så säger man FY med mörk röst och hämtar tillbaka den. Låt den inte hoppa upp i soffor och möbler. Om man tillåter det när hunden är liten så kan man inte kräva att den inte skall göra det när den är vuxen och kommer från jakt och är smutsig och blöt. Mata inte hunden vid bordet då får du en hund som tigger. Det är inte trevligt varken hemma eller då man jagar. Lär din hund kommandot "stanna". Lös upp kommandot med ordet "kom" eller något passande kommando. Detta kommando är bra att lära valpen så snart som möjligt. Te.x. då den vill kasta sig ur buren i bilen. Hunden skall vara kvar tills man säger "kom". Tänk på att vara konsekvent. Har man bestämt sig för regler och kommandon så gäller dom alltid. Man kan inte kräva en sak vissa dagar och släppa på dom andra dagar, det förstår inte hunden. Glöm inte att förklara det för alla familjemedlemmar. Gå gärna en dressyrkurs med din hund.

Ett annat viktigt dressyrmoment so kan påbörjas så snart valpen kommit hem är inkallning. Utnyttja servering av mat för inkallningsträning genom att varje gång mat serveras ges en inkallningssignal, vanligt vissling, visselpipa el.dyl. Den signal du i  framtiden skall använda i skogen. På detta sätt blir det mycket enklare att befästa inkallningen när valpen blir äldre.

VAR SKALL VALPEN VARA PÅ DAGARNA:

I början är det alltid bra om man tillbringar så mycket tid som möjligt tillsammans med sin nya familjemedlem, så ta gärna ledigt från jobbet några dagar när du tänkt hämta valpen. Men sedan så kanske man vill ha den i en hundgård på dagarna och det mår de flesta hundar allra bäst av då de själva kan gå ut och in som det passar. Man kan börja att vänja valpen vid hundgården kortare stunder och om man har någon snäll äldre hund som tar sig an valpen så är det bra för valpen om de kan gå tillsammans i början. Om man tänker ta med hunden på jobbet så räkna med att det är en hel del passning i början. Om hunden skall vara inne i hus eller lägenhet själv, skall detta inte vara längre än 6 timmar.

Det är viktigt att bygga upp relationen med din hund. Utnyttja de första månaderna, den tid du lägger ner på din valp redan från det att den kommit hem är en investering i det framtida samarbetet i skog och mark.

DETTA SKALL GÖRAS EFTER HÄMTNING

Avmasking 2 veckor efter leverans. Sedan 1 - 2 ggr per år. Omvaccinering med Nobivac DH-PPI när valpen är 12 - 14 veckor.

ÄNGOMDREVETS KENNEL ÖNSKAR DIG OCH DIN FAMILJ ETT TREVLIGT LIV MED DIN NYA FAMILJEMEDLEM OCH JAKTKAMRAT!

Joomla templates by a4joomla