HISTORIK

"kommer kallad men ej strax,ty född till slav är ingen tax."

D

Jag som har Ängomdrevets kennel heter Kjell Mikaelsson och kenneln finns i Sundsvallsområdet.

Jag har alltid varit intresserad av djur och natur. Speciellt hundar och jakt. Har tidigare sedan barnsben haft jakthundskorsningar och renrasiga sällskapshundar. 1995 kom jag av en händelse över en renrasig strävhårig tax vid namn Fingal.

Fingal var en envis tax som bestämde det mesta själv. En s.k. enmans hund. Var inte så snygg, men väldigt intresserad av skogen och det som gick att "snoka" upp där. Utställningar slutade med 2:or och sista gången morrade han åt domaren. Utställningskarriären var därmed slut. Han fungerade hyfsat i jaktskogen några år men fick cancer vid 7 årsåldern och flyttade därmed till de sälla jaktmarkerna med mig kvar här på jorden. Men de 7 åren med Fingal och hans "fasoner" fostrade mig till taxmänniska.

Sorgen efter Fingal var stor och redan 2003 skaffade jag min andra strävhåriga tax. Efter flera kontakter med kennlar föll valet på Hissmovallens Kennel i Krokom som avlade på jakthundslinjer.

Hissmovallens Zacko blev min. Han är också en väldigt stark personlighet och således en "en mans hund" Han tycker inte att utställningar är så roliga men eftersom husse kräver att han visar sin estetiska sida så gick han med på att bli utställningschampion 2007. Redan 2004 erövrade han viltspårschampionatet. 2008 förärades han med drevchampionat. Har haft några förfrågningar från tikägare som känt intresse för Zackos gener men hitillsdags har detta bara resulterat i 2 kullar, vilket jag tycker är synd eftersom hans jaktliga nos inte går av för hackor samtidigt som han har en fantastiskt robust "jaktfysik".

2005 skaffade jag min nästa hantax. Skogsdrevets BA Fajt. Hade hoppats att han skulle bli en fullträff, men han blev ett bomskott åtminstone i jaktliga och utställningssammanhang. Han är en sk.spökhund och inbillar sig att rotvältor och stenbumlingar är något som skall bevakas. Har en fantastisk personlighet och är mest lycklig om han bara får vara, ungefär som tjuren Ferdinand som luktar på blommorna. Han fungerar idag som sällskapshund åt både min familj och de övriga hundarna i kenneln.

Återkommande till Zackos första kull så föddes där 3 tikar och en hane. Hanen gick till Finland, 1 tik till Åland och ytterligare 1 tik tingades till Finland. Uppfödaren Stig Hägred i Iggesund behöll sålunda den sista tiken. Tiken som tingades i Finland blev dock kvar hos Stig i 8 månader tills jag bestämde mig för att Rådrevets Saga skulle bli min. Min första tik överhuvudtaget, har tidigare haft bara hanhundar, och har nu fått bekanta mig med det "motsatta könet". Saga har infriat mina förväntningar och har Svenskt drev- och viltspårchampionat samt Svenskt utställningschampionat. Hon har varit med på SM både i drev och viltspår. I jaktskogen har hon blivit lite av en rådjursspecialist och det är sällan som vi går hem utan att hon haft kontakt med dessa "välluktande djur".

2010 kände jag mig mogen att gå vidare med mitt hundliv tillsammans med mina hundar. Kennelnamnet Ängomdrevet kommer från vägen, Ängomsvägen, där mitt och hundarnas hus finns.

2012 kom första kullen efter Saga till världen. 2 tikar av bästa modell. En av dessa tikar (Itza) stannade i kenneln som blivande avelstik. Itza blev Svensk viltspår- och drevchampion vid 20 mån.ålder och innehar också ett Ck från utställning. Tanken är att hennes första kull skall komma vintern 2014/2015.

 

Klicka på bilden för karta

jag bor i hus med en stor trädgård, så att hundarna har det väldigt trevligt både inne och ute. Inne har de tillgång till hela bottenplanet (ca. 75 kvm) och ute får de vara på den inhägnade 1600 kvm tomten när någon i familjen är hemma. När vi jobbar så tillbringar de dagarna i ett 10 kvm stort isolerat "hundhus" samt en 40 kvm stor hundgård. De får alltid en morgonpromenad och en längre kvällspromenad på vardagarna. På helgerna blir det också friare aktiviteter ute i skog eller vid hav.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla